obsmażyć
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... w brytfannie smalec (albo rozgrzej w niej olej) i dokładnie obsmaż n nim mięso ze wszystkich stron. Następnie wlej do naczynia...
- ... farszu. Naleśniki złóż w chusteczkę, upanieruj je w bulce i obsmaż.
Sałata z serem
(Z POMIDORAMI I OLIWKAMI)
Produkty na 4... - ... na co najmniej 3 godziny.
Rozgrzej w brytfannie olej i obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron. Kostkę bulionową rozpuść w... - ... patelni mocno rozgrzej olej, zmniejsz ogień i ze wszystkich stron obsmaż szaszłyki (mniej więcej po 5 minut z każdej strony).
Usmażone...
- ... i 3 białka jaj. Z farszu uformuj niewielkie klopsiki i obsmaż je n gorącej oliwie na jasnozłoty kolor.
Oczyść, umyj i... - ... kasztanami, przygotowują z jabłkami masło i ser. Pokrojone w talarki, obsmażone na maśle jabłka to ich ulubiony dodatek do tzw. black...
- ... kształtowania ziemniaków w gwiazdki, kulki, wałeczki lub łazanki. Takie kartofelki, obsmażone na złoto, stanowiły dodatek do bażantów.
Przepis na bażanty z... - ... słynący z zamiłowania do tych owoców. Wyspiarze podają na przykład obsmażone na maśle kostki jabłek z duszonymi kasztanami, przygotowują z jabłkami...
- ... sporządza na bazie jego mięsa sałatki, i suflety. Najlepiej smakuje obsmażony w oliwie, a następnie duszony w białym winie zmieszanym z...
- ... razem z talarkami cebuli.
* Kaszankę ułożyć na plasterkach cebuli, obłożyć obsmażonymi jabłkami i nie mieszając, podgrzać pod przykryciem. Podawać z pieczywem... - ... minuty, do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Pozostały olej rozgrzać i obsmażyć na nim resztę mięsa. Kiedy się zrumieni, wyłożyć na talerz...
- ... w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie mięso odsączyć i obsmażyć na oleju. Przełożyć je do rondla, dodać sól, pieprz oraz...
- ... plastry. Tymianek wymieszać z majerankiem. Plastry jabłek oprószyć ziołami i obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Filety posolić. Mąkę wymieszać z pieprzem...
- ... rozgrzać na dużej patelni. Kurczak obtoczyć w panierce, a następnie obsmażyć go ze wszystkich stron na złocisty kolor. Potem wyjąć na...
- ... w razie potrzeby - cukrem. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i...
- ... z pieprzem. Filety obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na rumiano na pozostałym oleju.
Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną i... - ... gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
* Czerstwą bulkę pokroić w kostkę, obsmażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku. Posypać szczyptą gałki... - ... pieprz.
Przygotowanie:
* Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Obsmażyć je z obu stron na rozgrzanej połowie masła. Oprószyć majerankiem... - ... pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i razem z selerem obsmażyć na oliwie.
Dodać mięso, smażyć kilka minut, mieszając. Wlać wino... - ... solą i pieprzem.
* Kaszankę podgrzać we wrzątku, pokroić na kawałki, obsmażyć na reszcie masła razem z talarkami cebuli.
* Kaszankę ułożyć na...