uwędzenie
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... reportera 50 zł, ale spuścili do 25 zł. Deklarowali nawet uwędzenie ryb.
Bo się nie przelewa
- Gdy nas widzą lub słyszą... - ... przez kolejne 3-5 dni, zależnie od wielkości szynki. Po uwędzeniu zawiesić szynkę w suchym i przewiewnym miejscu.
Uwędzoną szynkę umyć... - ... Nim dym dojdzie do szynki, przechodzi przez filtr wodny. Po uwędzeniu szynka jest parzona - przez godzinę na każdy kilogram, w temp...
- ... się, przykuca.
- Sadła jeszcze! Sadła! Prędzej!
No, bo placki wam uwędzę!
Po upływie pól godziny,
Niewyraźne strojąc miny,
Z pieca wyjął...
- ... sznurkiem.
Tak zapeklowaną szynkę można następnie:
- ugotować,
- upiec w piekarniku,
- uwędzić.
-
Peklowana gotowana
5 kg peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag... - ... zjeść na surowo, a nie mieli go gdzie ugotować lub uwędzić. Znów nasilały się u więźniów bóle brzucha i biegunki po...
- ... najstarsze w rodzie, wsadził po namalowaniu do komina, aby je uwędzić "na staro". Nieszczęsne babki! Opowiadał mi mój ojciec, że jedna...
- ... z Gdańska i został odłowiony. Na jego oczach dziadek Kulesza uwędził rybę; była imponujących rozmiarów, ledwo się zmieściła w walizie, w...
- ... wzięła się zapewne na naszych stołach słynna szynka litewska, silnie uwędzona, surowa, krojona w cieniutkie plastry.
Pod koniec XIX wieku w... - ... szynki. Po uwędzeniu zawiesić szynkę w suchym i przewiewnym miejscu.
Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem... - ... Ze ścian natomiast szczerzą na nas zęby ponure trofea: starannie uwędzone - aby się nie rozkładały - głowy ludzkie. Na pytanie, kiedy zostały...
- ... przodkowie szczególnie cenili mięso węgorza i uklei. Kawałek pachnącego, dobrze uwędzonego węgorza, skropionego sokiem z cytryny, z małym kieliszkiem dobrze zmrożonej...
- ... Obok znajduje się zabytkowa, ale ciągle działająca wędzarnia pstrągów. Świeżo uwędzony pstrąg z Królewskiego Jeziora to nadzwyczajny rarytas. Przepyszny. Obejrzeć tu...