Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
górę beczki i snuje się swobodnie wokół szynki).
Wędzić najlepiej nad ogniskiem, w którym tli się drewno i trociny dębu z dodatkiem gałęzi oraz jagód jałowca. Szynka powinna być wędzona dymem, a nie opiekana. Wędzić należy po 6-7 godz. przez kolejne 3-5 dni, zależnie od wielkości szynki. Po uwędzeniu zawiesić szynkę w suchym i przewiewnym miejscu.
Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz. wrzenia na 1 kg szynki. Płyn powinien pokrywać szynkę. Wystudzić ją w wodzie, w której się gotowała.
Szynkę można gotować w wodzie z dodatkiem 2 szklanek
górę beczki i snuje się swobodnie wokół szynki).<br>Wędzić najlepiej nad ogniskiem, w którym tli się drewno i trociny dębu z dodatkiem gałęzi oraz jagód jałowca. Szynka powinna być wędzona dymem, a nie opiekana. Wędzić należy po 6-7 godz. przez kolejne 3-5 dni, zależnie od wielkości szynki. Po uwędzeniu zawiesić szynkę w suchym i przewiewnym miejscu.<br>Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz. wrzenia na 1 kg szynki. Płyn powinien pokrywać szynkę. Wystudzić ją w wodzie, w której się gotowała.<br>Szynkę można gotować w wodzie z dodatkiem 2 szklanek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego