i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 min.<br>Śmietanę roztrzepać z mąką, dodać do potrawy, przyprawić solą, ostrą i słodką papryką, tak aby potrawa była pikantna. Kokilki wysmarować 1/2 łyżki masła, rozłożyć małże do kokilek i posypać serem. Resztę masła stopić i skropić nim potrawę. Zapiekać około 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.<br>Podawać z bagietką.<br>(4 porcje) <au>T.M</au><br><br><tit1>Przegrzebki zapiekane</tit1><br>12 dużych małży (np. przegrzebków) w muszlach, 1 1/4 szklanki wytrawnego białego wina, 3 łyżki masła, 1 cebula (7 dag), 1 gałązka świeżego tymianku<br>NADZIENIE:<br>10 dag masła, 5 korków helskich, 1 łyżeczka