Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na rumiano na pozostałym oleju.
Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną i ułożyć w nim usmażone jabłka, lekko posolić i posypać 3 łyżkami orzechów, następnie rozłożyć filety.
Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym, przyprawić solą oraz pieprzem. Rybę polać śmietaną i posypać resztą orzechów. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub białym pieczywem. (4-5 porcji)

JABŁKA ZE SMAŻONĄ KIEŁBASĄ

5 jabłek (50 dag), 50 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej, 6 łyżek rodzynek, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki cukru, 3 łyżki margaryny, 1 łyżeczka skórki
obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na rumiano na pozostałym oleju.<br>Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną i ułożyć w nim usmażone jabłka, lekko posolić i posypać 3 łyżkami orzechów, następnie rozłożyć filety.<br>Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym, przyprawić solą oraz pieprzem. Rybę polać śmietaną i posypać resztą orzechów. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub białym pieczywem. (4-5 porcji)<br><br>&lt;tit&gt;JABŁKA ZE SMAŻONĄ KIEŁBASĄ&lt;/&gt;<br><br>5 jabłek (50 dag), 50 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej, 6 łyżek rodzynek, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki cukru, 3 łyżki margaryny, 1 łyżeczka skórki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego