Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
alkenowe.
Zawartość podstawowych składników pokarmowych oznaczono według metod podawanych przez Skulmowskiego [1974]. Oznaczenia zawartości Ca, K, Na dokonano metodą fotometrii płomieniowej, stosując fotometr płomieniowy Carl Zeiss Jena, typ Flapho 4, natomiast P metodą kolorymetryczną według PN-76R-64781. Skład aminokwasowy białka oznaczono metodą chromatografii jonowymiennej na analizatorze aminokwasów AAA-T-339 firmy Microtechna Praga. Tryptofan oznaczono metodą spektrofotometryczną z zastosowaniem aldehydu p-dwumetyloaminobenzoesowego (DMAB). Jakość białka określano wskaźnikiem aminokwasów egzogennych (EAAI) według Osera. Za wzorzec do wyliczeń przyjęto skład aminokwasowy białka jaja kurzego. Zawartość kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej określano metodą chromatografii gazowej na aparacie Chrom 5, produkcji czeskiej. Oznaczono także
alkenowe.<br>Zawartość podstawowych składników pokarmowych oznaczono według metod podawanych przez Skulmowskiego [1974]. Oznaczenia zawartości Ca, K, Na dokonano metodą fotometrii płomieniowej, stosując fotometr płomieniowy Carl Zeiss Jena, typ Flapho 4, natomiast P metodą kolorymetryczną według PN-76R-64781. Skład aminokwasowy białka oznaczono metodą chromatografii jonowymiennej na analizatorze aminokwasów AAA-T-339 firmy &lt;name type="org"&gt;Microtechna Praga. Tryptofan&lt;/&gt; oznaczono metodą spektrofotometryczną z zastosowaniem aldehydu p-dwumetyloaminobenzoesowego (DMAB). Jakość białka określano wskaźnikiem aminokwasów egzogennych (EAAI) według Osera. Za wzorzec do wyliczeń przyjęto skład aminokwasowy białka jaja kurzego. Zawartość kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej określano metodą chromatografii gazowej na aparacie Chrom 5, produkcji czeskiej. Oznaczono także
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego