Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
w różnych fazach fermentacji uzupełnień aromatycznych, smakowych, barwnikowych. Przestrzega się, aby najważniejsze dodatki pochodziły - jako ekstrakty, esencje - z tych samych winogron i odpowiednio długo sobie poleżakowały, bo - pracochłonne w produkcji - bardzo dobrze się starzeją.
Szczególną opieką otoczone są wina Jerez i Porto, od kilkuset lat sprzedawane najlepiej do Anglii, przez Anglików zresztą "odkryte" i spopularyzowane. Jerez lub Xeres głośne jest na świecie pod angielską właśnie nazwą Sherry, wyrabia się je ze szczepów Palomino i Pedro Jimenez, które najlepiej owocują w słonecznej Andaluzji. Gorące słońce jest tu ważniejsze niż przy innych winach, gdyż przed poddaniem winogron fermentacji podsusza się je przez dwadzieścia
w różnych fazach fermentacji uzupełnień aromatycznych, smakowych, barwnikowych. Przestrzega się, aby najważniejsze dodatki pochodziły - jako ekstrakty, esencje - z tych samych winogron i odpowiednio długo sobie poleżakowały, bo - pracochłonne w produkcji - bardzo dobrze się starzeją. <br>Szczególną opieką otoczone są wina Jerez i Porto, od kilkuset lat sprzedawane najlepiej do Anglii, przez Anglików zresztą "odkryte" i spopularyzowane. Jerez lub Xeres głośne jest na świecie pod angielską właśnie nazwą Sherry, wyrabia się je ze szczepów Palomino i Pedro Jimenez, które najlepiej owocują w słonecznej Andaluzji. Gorące słońce jest tu ważniejsze niż przy innych winach, gdyż przed poddaniem winogron fermentacji podsusza się je przez dwadzieścia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego