przyprawy, wymieszać, ostudzić, połączyć z rozpuszczonym masłem, żółtkami, połową mąki, proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać resztę mąki i pianę z białek, wyłożyć do natłuszczonej formy, piec 1 godz w 190oC, przekroić w poprzek na pół, marcepan rozwałkować, posypując cukrem pudrem, przełożyć piernik, wierzch posypać orzechami, polać ugotowanym syropem.<br>Serniczki<br>Składniki:<br><gap><br>Bakalie dokładnie opłukać, osączyć, drobno posiekać, cytrynowe lub agrestowe galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić, żeby wystygły i stężały, do dużej miski przełożyć serki, wymieszać z posiekanymi bakaliami, dodać tężejąc galaretkę, ponownie dokładnie wymieszać, foremki posmarować cienką warstwą masła, napełnić serową masą, wyrównać powierzchnię, włożyć do lodówki, kiedy serki