Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
południowej. Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego jabłka powinno się zjadać bez obierania oraz piec i gotować w skórce. Straty witaminy C można zmniejszyć, używając nierdzewnych noży i tarek, a także skrapiając rozdrobnione owoce sokiem z cytryny lub polewając sosami, aby zmniejszyć dostęp powietrza. Suszenie owoców powoduje zmniejszenie zawartości witaminy C o połowę.
Duszone jabłka można podawać z cynamonem, wanilią, goździkami i sokiem z cytryny, a także ze świeżą śmietanką lub sosami z czerwonych owoców. Jabłka w surówkach i sałatkach najlepiej komponują się z sałatą, czerwoną kapustą, selerem, burakami, orzechami włoskimi i rodzynkami. Sałatki z jabłkami najczęściej polewa się sosami winegret oraz
południowej. Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego jabłka powinno się zjadać bez obierania oraz piec i gotować w skórce. Straty witaminy C można zmniejszyć, używając nierdzewnych noży i tarek, a także skrapiając rozdrobnione owoce sokiem z cytryny lub polewając sosami, aby zmniejszyć dostęp powietrza. Suszenie owoców powoduje zmniejszenie zawartości witaminy C o połowę.<br>Duszone jabłka można podawać z cynamonem, wanilią, goździkami i sokiem z cytryny, a także ze świeżą śmietanką lub sosami z czerwonych owoców. Jabłka w surówkach i sałatkach najlepiej komponują się z sałatą, czerwoną kapustą, selerem, burakami, orzechami włoskimi i rodzynkami. Sałatki z jabłkami najczęściej polewa się sosami winegret oraz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego