Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 12
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Spadło spożycie mięsa (w ostatnich latach zjadamy 8-9 kg wieprzowiny mniej niż na początku lat 90.) i tłuszczów zwierzęcych, które stały się relatywnie droższe, a wzrosła konsumpcja owoców i warzyw, które stały się tanie i są dostępne przez cały rok. Tymczasem - jak wynika z badań Dunn Nutrition Centre w Cambridge - ludzie spożywający mięso żyją o 20 proc. krócej niż wegetarianie. Ponadto błonnik zawarty w produktach roślinnych chroni przed rakiem. Nowotworom zapobiegają też obecne w owocach i warzywach witaminy E i C oraz beta-karoten. Tłuszcze zwierzęce zostały w znacznej mierze zastąpione roślinnymi. Spożycie tych ostatnich wzrosło z 6-7 kg
Spadło spożycie mięsa (w ostatnich latach zjadamy 8-9 kg wieprzowiny mniej niż na początku lat 90.) i tłuszczów zwierzęcych, które stały się relatywnie droższe, a wzrosła konsumpcja owoców i warzyw, które stały się tanie i są dostępne przez cały rok. Tymczasem - jak wynika z badań Dunn Nutrition Centre w Cambridge - ludzie spożywający mięso żyją o 20 proc. krócej niż wegetarianie. Ponadto błonnik zawarty w produktach roślinnych chroni przed rakiem. Nowotworom zapobiegają też obecne w owocach i warzywach witaminy E i C oraz beta-karoten. Tłuszcze zwierzęce zostały w znacznej mierze zastąpione roślinnymi. Spożycie tych ostatnich wzrosło z 6-7 kg
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego