Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
po drugiej stronie Alp, na południu Francji, kultywowana jest stara tradycja wytwarzania wermutów. Chociaż daleko im do sławy win włoskich, niektóre marki są bardzo cenione przez barmanów oraz kucharzy, służą bowiem do wzbogacania aromatu wielu potraw. Najbardziej znane są wytrawne wermuty Noilly-Prat, stworzone w 1843 roku z wina langwedockiego. Charakterystyczną cechą ich produkcji jest proces starzenia wina, prowadzony pod gołym niebem przez wiele lat, przed dodaniem składników aromatyzujących. Ponad 150-letnią historię mają natomiast wina aromatyczne z regionu Chambery. Od 1932 roku tamtejsze trunki są objęte klasyfikacją jakościową AOC. Od XX wieku wermuty stały się powszechnym napojem winnym i są
po drugiej stronie Alp, na południu Francji, kultywowana jest stara tradycja wytwarzania wermutów. Chociaż daleko im do sławy win włoskich, niektóre marki są bardzo cenione przez barmanów oraz kucharzy, służą bowiem do wzbogacania aromatu wielu potraw. Najbardziej znane są wytrawne wermuty Noilly-Prat, stworzone w 1843 roku z wina langwedockiego. Charakterystyczną cechą ich produkcji jest proces starzenia wina, prowadzony pod gołym niebem przez wiele lat, przed dodaniem składników aromatyzujących. Ponad 150-letnią historię mają natomiast wina aromatyczne z regionu Chambery. Od 1932 roku tamtejsze trunki są objęte klasyfikacją jakościową AOC. Od XX wieku wermuty stały się powszechnym napojem winnym i są
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego