Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
tłocznie jak żywe bukłaki, srebrne silosy pchnęły ku niebu burzącą się w nich naturą, w królestwach piwnic zdrzemnęły się Bachusy, trawiąc wina w swoich brzuchach jak beki.
Bogowie, mity, misteria. Ziemia, krzewy, soki. A wino? Czym jest samo wino? Kto wie, ten wie, kto nie wie, niech się wreszcie dowie.

Co to jest wino

Encyklopedycznie rzecz ujmując, jest to produkt procesu fermentacji zachodzącej w soku lub moszczu winogronowym pod wpływem drożdży. Jako napój alkoholowy o niewielkiej (stosunkowo) mocy zawiera zwykle 7-18 procent etanolu, 70-80 procent wody, 5-12 gramów na litr gliceryny, kwasy organiczne stałe, jak winowy, cytrynowy, jabłkowy, potem, po
tłocznie jak żywe bukłaki, srebrne silosy pchnęły ku niebu burzącą się w nich naturą, w królestwach piwnic zdrzemnęły się Bachusy, trawiąc wina w swoich brzuchach jak beki.<br>Bogowie, mity, misteria. Ziemia, krzewy, soki. A wino? Czym jest samo wino? Kto wie, ten wie, kto nie wie, niech się wreszcie dowie.<br><br>&lt;tit&gt;Co to jest wino&lt;/&gt;<br><br>Encyklopedycznie rzecz ujmując, jest to produkt procesu fermentacji zachodzącej w soku lub moszczu winogronowym pod wpływem drożdży. Jako napój alkoholowy o niewielkiej (stosunkowo) mocy zawiera zwykle 7-18 procent etanolu, 70-80 procent wody, 5-12 gramów na litr gliceryny, kwasy organiczne stałe, jak winowy, cytrynowy, jabłkowy, potem, po
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego