Przygotuj sos. W małym rondelku roztop masło, dodaj mąkę i starannie wymieszaj na jednolitą masę (nie powinno być w niej żadnych grudek). Dodaj śmietanę i stale mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj. Zalej sosem zapiekankę i odstaw na kilka minut.<br>Danie podawaj gorące, z pieczywem, obficie posypane zieleniną.<br>RADA: zamiast brokułów do zapiekanki równie dobrze możesz użyć kalafiora. Potrawa będzie miała wówczas delikatniejszy smak.<br><tit>DOBRE RADY</> MIĘSO<br>OGÓRKI Z CIELĘCINĄ<br><gap><br>Dla 6 osób Przygotowanie: 80 min 426 kcal<br>6 ogórków,<br>200 g cielęciny,<br>1 cebula,<br>1 łyżka stołowa oleju,<br>czarny mielony