ugotować w dużej ilości osolonej wody, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na czystych, wilgotnych ściereczkach.<br>Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pokrojoną w paski szynkę, chwilę smażyć. <name type="prod">Mozzarellę</> zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozgnieść widelcem, wymieszać z <name type="prod">ricottą</> i połową <name type="prod">parmezanu</>, cebulą z szynką i pokrojoną w paski bazylią. Doprawić do smaku pieprzem i solą.<br>Pośrodku każdego płata położyć gruby wałek nadzienia, zostawiając wolny margines (2-3 cm). Zwinąć rulony wzdłuż, wolne brzegi zawinąć pod spód. Ułożyć <name type="prod">cannelloni</> w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć beszamelem, skropić sosem pomidorowym, posypać pozostałym <name type="prod">parmezanem</>. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20-30 min w