Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
zwykle nie winem się upija, lecz jego nadmiarem. Co zachowajmy sobie w pamięci, sięgając czasem po zdrowe i po prostu smaczne toskańskie Chianti.
Technologia depcze po piętach tradycji, zmienia ją wedle zasady sycylijskich mędrców: trzeba coś zmienić, żeby wszystko zostało po staremu. Klasyczne Chianti wytwarza się wśród pogodnych wzgórz pomiędzy Florencją a Sieną, rozlewa się też coraz szerzej poza ten naturalny obszar górski o tej właśnie nazwie, korzystając z prawa do rezygnacji z innych szczepów winorośli niż Sangiovese. Tak postępuje znana wytwórnia Cecchi, przedłużając fermentację swoich win do kilkunastu miesięcy w beczkach i rozbudowując swoje piwnice toskańskie aż po teren Lacjum
zwykle nie winem się upija, lecz jego nadmiarem. Co zachowajmy sobie w pamięci, sięgając czasem po zdrowe i po prostu smaczne toskańskie Chianti.<br>Technologia depcze po piętach tradycji, zmienia ją wedle zasady sycylijskich mędrców: trzeba coś zmienić, żeby wszystko zostało po staremu. Klasyczne Chianti wytwarza się wśród pogodnych wzgórz pomiędzy Florencją a Sieną, rozlewa się też coraz szerzej poza ten naturalny obszar górski o tej właśnie nazwie, korzystając z prawa do rezygnacji z innych szczepów winorośli niż Sangiovese. Tak postępuje znana wytwórnia Cecchi, przedłużając fermentację swoich win do kilkunastu miesięcy w beczkach i rozbudowując swoje piwnice toskańskie aż po teren Lacjum
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego