Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
które składa się z czterech szczepów: Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano i Malvasii, mieszanych w ściśle określonych proporcjach (najwięcej pierwszego, najmniej ostatniego, przy czym brak choćby jednego z tych składników degraduje gatunek do zwykłego wina toskańskiego ( daj nam, Boże, pijać zawsze takie zwykłe wina!). Powiadają ryzykanci (lub smakosze): a jeśli Trebbiano spod Florencji zastąpić równie dobrym (lub lepszym) Trebbianem apulijskim albo Malvasię toskańską wymienić na Malvasię liparyjską (razem około 10 procent), czy bardzo to zmieni rodzaj wina i Chianti przestanie być Chianti? Nie nam o tym decydować, ale nie po to, zapewne, zawiązywano konsorcja ambitnych winiarzy i oznaczono swoje Chianti Classico sylwetką kogutka
które składa się z czterech szczepów: Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano i Malvasii, mieszanych w ściśle określonych proporcjach (najwięcej pierwszego, najmniej ostatniego, przy czym brak choćby jednego z tych składników degraduje gatunek do zwykłego wina toskańskiego ( daj nam, Boże, pijać zawsze takie zwykłe wina!). Powiadają ryzykanci (lub smakosze): a jeśli Trebbiano spod Florencji zastąpić równie dobrym (lub lepszym) Trebbianem apulijskim albo Malvasię toskańską wymienić na Malvasię liparyjską (razem około 10 procent), czy bardzo to zmieni rodzaj wina i Chianti przestanie być Chianti? Nie nam o tym decydować, ale nie po to, zapewne, zawiązywano konsorcja ambitnych winiarzy i oznaczono swoje Chianti Classico sylwetką kogutka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego