Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Młody Technik
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1971
WAGA KUCHENNA
Zadanie nr 3
15 dkg mąki, 12 dkg masła, 5 dkg cukru pudru, 5 dkg skórki pomarańczowej, 5 dkg kaszy manny - oto konieczne do zważenia składniki sernika wiedeńskiego.
Podobnie wylicza się ilości składników w przepisach na ciasto francuskie, na pierogi z mięsem, roladę z dorsza czy rybę duszoną. Gospodyni powinna "bo większość tego nie robi" odważać je wg receptury posiadanej po babce lub usłyszanej choćby w telewizji, jeśli rzeczywiście chce sprostać smakiem i jakością gotowanych przez siebie potraw wymaganiom znakomitej kuchni polskiej. Ale to odważanie jest w praktyce ogromnie kłopotliwe. Nawet przy użyciu wagi uchylnej oznacza ono konieczność stawiania
WAGA KUCHENNA&lt;/tit&gt;<br>&lt;tit1&gt;Zadanie nr 3&lt;/tit1&gt;<br>15 dkg mąki, 12 dkg masła, 5 dkg cukru pudru, 5 dkg skórki pomarańczowej, 5 dkg kaszy manny - oto konieczne do zważenia składniki sernika wiedeńskiego.<br>Podobnie wylicza się ilości składników w przepisach na ciasto francuskie, na pierogi z mięsem, roladę z dorsza czy rybę duszoną. Gospodyni powinna "bo większość tego nie robi" odważać je wg receptury posiadanej po babce lub usłyszanej choćby w telewizji, jeśli rzeczywiście chce sprostać smakiem i jakością gotowanych przez siebie potraw wymaganiom znakomitej kuchni polskiej. Ale to odważanie jest w praktyce ogromnie kłopotliwe. Nawet przy użyciu wagi uchylnej oznacza ono konieczność stawiania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego