Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
smakuje wybornie. Jada się ją od rana do wieczora.
Kiedy Hiszpanie podejmują kogoś obiadem, ich słynna szynka zwykle króluje wśród najrozmaitszych przystawek. Posiłek trwa nieraz dwie-trzy godziny, ale jego celebrowanie nie ma nic wspólnego ze sztywną etykietą. Nawet w eleganckiej restauracji nikogo nie razi sięganie po plasterek szynki ręką.
Imponująco wyglądają stoiska mięsne w halach targowych i supermarketach, gdzie na hakach wiszą dziesiątki okazałych szynek. Ci, którzy kupują całą szynkę, otrzymują w prezencie drewniane imadło ułatwiające jej krojenie. Cała szynka kosztuje od kilku do kilkudziesięciu tysięcy peset - jest to więc duży wydatek - ale wystarcza na długo, można ją przechowywać w
smakuje wybornie. Jada się ją od rana do wieczora.<br>Kiedy Hiszpanie podejmują kogoś obiadem, ich słynna szynka zwykle króluje wśród najrozmaitszych przystawek. Posiłek trwa nieraz dwie-trzy godziny, ale jego celebrowanie nie ma nic wspólnego ze sztywną etykietą. Nawet w eleganckiej restauracji nikogo nie razi sięganie po plasterek szynki ręką.<br>Imponująco wyglądają stoiska mięsne w halach targowych i supermarketach, gdzie na hakach wiszą dziesiątki okazałych szynek. Ci, którzy kupują całą szynkę, otrzymują w prezencie drewniane imadło ułatwiające jej krojenie. Cała szynka kosztuje od kilku do kilkudziesięciu tysięcy peset - jest to więc duży wydatek - ale wystarcza na długo, można ją przechowywać w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego