Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do gorącego syropu wraz z migdałami, rodzynkami, orzechami, sokiem i skórką z cytryny, cynamonem oraz goździkami. Wymieszać. Stolnicę wysypać cukrem pudrem. Gdy masa częściowo ostygnie, wyłożyć ją na stolnicę, uformować wałek, obtoczyć w cukrze pudrze i pozostawić do wyschnięcia.
Przed podaniem pokroić w plastry.

JABŁKOWIEC

7 jabłek (1,5 kg), 3 łyżki cukru, 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 cukier waniliowy (1,6 dag)

CIASTO ZIEMNIACZANE

50 dag mąki pszennej, 4 ugotowane ziemniaki (35 dag), 20 dag margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 1/2 opakowania proszku do pieczenia (2
zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do gorącego syropu wraz z migdałami, rodzynkami, orzechami, sokiem i skórką z cytryny, cynamonem oraz goździkami. Wymieszać. Stolnicę wysypać cukrem pudrem. Gdy masa częściowo ostygnie, wyłożyć ją na stolnicę, uformować wałek, obtoczyć w cukrze pudrze i pozostawić do wyschnięcia.<br>Przed podaniem pokroić w plastry.<br><br>&lt;tit&gt;JABŁKOWIEC&lt;/&gt;<br><br>7 jabłek (1,5 kg), 3 łyżki cukru, 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 cukier waniliowy (1,6 dag)<br><br>&lt;tit&gt;CIASTO ZIEMNIACZANE&lt;/&gt;<br><br>50 dag mąki pszennej, 4 ugotowane ziemniaki (35 dag), 20 dag margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 1/2 opakowania proszku do pieczenia (2
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego