listków szałwii,<br>1 łyżeczka słodkiej papryki,<br>1 łyżeczka kminku,<br>czarny mielony pieprz,<br>sól do smaku,<br>100 g masła,<br>zielenina<br>Dokładnie umytego indyka posyp pieprzem i solą ze wszystkich stron, również od wewnątrz. Wędzony boczek pokrój w cienkie paseczki i podsmaż na suchej patelni. Na stopionym boczku podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Jabłka pokrój w drobna kostkę. Podsuszone kromki bulki lub pieczywa tostowego pokrój w kostkę i wymieszaj z posiekanymi migdałami, jabłkami, rodzynkami, kminkiem, listkami szałwii i pokrojoną w kostkę cytryną, wcześniej obraną ze skórki. Przygotowanym farszem napełnij indyka, następnie skrop sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i wysmaruj papryką wymieszaną z roztopionym masłem