Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Ozon
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2005
by nauczyć się trawić zawarte w niej węglowodany. "Nasza fizjologia odżywiania jest bardziej dostosowana do menu paleolitycznego niż do produktów z półek supermarketów" - napisał prof. Marek Konarzewski w wydanej właśnie książce "Na początku był głód". Nasi poprzednicy na ewolucyjnej drabinie żywili się chudym mięsem, rybami, świeżymi owocami, warzywami i orzechami. Jadłospis ten zawierał niewiele węglowodanów i tłuszczów, za to dużo białka i błonnika. Dziś jest dokładnie na odwrót. Zmorą bogatych społeczeństw Europy i Ameryki są ogromne ilości cukrów zjadanych bez żadnego umiaru wraz z potrawami mącznymi oraz tłuste sosy i mięsiwa.

A więc co jeść, by żyć w zgodzie z ewolucją
by nauczyć się trawić zawarte w niej węglowodany. "Nasza fizjologia odżywiania jest bardziej dostosowana do menu paleolitycznego niż do produktów z półek supermarketów" - napisał prof. Marek Konarzewski w wydanej właśnie książce "Na początku był głód". Nasi poprzednicy na ewolucyjnej drabinie żywili się chudym mięsem, rybami, świeżymi owocami, warzywami i orzechami. Jadłospis ten zawierał niewiele węglowodanów i tłuszczów, za to dużo białka i błonnika. Dziś jest dokładnie na odwrót. Zmorą bogatych społeczeństw Europy i Ameryki są ogromne ilości cukrów zjadanych bez żadnego umiaru wraz z potrawami mącznymi oraz tłuste sosy i mięsiwa. <br><br>A więc co jeść, by żyć w zgodzie z ewolucją
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego