Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
szklanki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
Jabłka umyć i ściąć wierzchołki. Owoce wydrążyć, pozostawiając cienkie ścianki (miąższ odłożyć). Brzegi jabłek skropić sokiem z cytryny.
Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać i posiekać. Ogórek obrać i pokroić w małą kostkę. Jajko posiekać. Miąższ jabłek pokroić w małą kostkę, wymieszać z fasolą, śledziem, cebulą, ogórkiem, jajkiem, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi, pieprzem i solą.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem oraz musztardą. Nadzienie połączyć z sosem i wymieszać. Jabłka napełnić nadzieniem i przybrać natką.
Podawać z pieczywem.
(4 porcje)

SAŁATKA

3 czerwone jabłka
szklanki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy<br>Jabłka umyć i ściąć wierzchołki. Owoce wydrążyć, pozostawiając cienkie ścianki (miąższ odłożyć). Brzegi jabłek skropić sokiem z cytryny.<br>Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać i posiekać. Ogórek obrać i pokroić w małą kostkę. Jajko posiekać. Miąższ jabłek pokroić w małą kostkę, wymieszać z fasolą, śledziem, cebulą, ogórkiem, jajkiem, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi, pieprzem i solą.<br>Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem oraz musztardą. Nadzienie połączyć z sosem i wymieszać. Jabłka napełnić nadzieniem i przybrać natką.<br>Podawać z pieczywem.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;SAŁATKA&lt;/&gt;<br><br>3 czerwone jabłka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego