szklanki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy<br>Jabłka umyć i ściąć wierzchołki. Owoce wydrążyć, pozostawiając cienkie ścianki (miąższ odłożyć). Brzegi jabłek skropić sokiem z cytryny.<br>Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać i posiekać. Ogórek obrać i pokroić w małą kostkę. Jajko posiekać. Miąższ jabłek pokroić w małą kostkę, wymieszać z fasolą, śledziem, cebulą, ogórkiem, jajkiem, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi, pieprzem i solą.<br>Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem oraz musztardą. Nadzienie połączyć z sosem i wymieszać. Jabłka napełnić nadzieniem i przybrać natką.<br>Podawać z pieczywem.<br>(4 porcje)<br><br><tit>SAŁATKA</><br><br>3 czerwone jabłka