Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
miejsca świadczą o tym, że mięso peklowano niestarannie i że będzie się ono szybko psuło.
Po przekrojeniu szynka powinna być wilgotna, ale nie błyszcząca. Załzawienie występuje po przedawkowaniu solanki peklującej. O jakości szynki świadczy również kruchość plastra, który powinien się łatwo dzielić. Gumowate mięso było zbyt długo masowane w bębnie.


Kącik konesera
Jamón serrano iberico (czytaj: hamon iberiko) z Hiszpanii, prosciutto crudo (czytaj: proszuto krudo) z Włoch i szynka westfalska z Niemiec cieszą się wśród smakoszy znakomitą renomą. Wędrując szlakiem koneserów, można nie tylko spróbować tych specjałów, ale i poznać sporo ciekawostek na ich temat.

Szlakiem SMAKOSZA
Niemal w każdym z
miejsca świadczą o tym, że mięso peklowano niestarannie i że będzie się ono szybko psuło.<br>Po przekrojeniu szynka powinna być wilgotna, ale nie błyszcząca. Załzawienie występuje po przedawkowaniu solanki peklującej. O jakości szynki świadczy również kruchość plastra, który powinien się łatwo dzielić. Gumowate mięso było zbyt długo masowane w bębnie.&lt;/div&gt;<br><br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;Kącik konesera&lt;/tit&gt;<br>&lt;intro&gt;Jamón serrano iberico (czytaj: hamon iberiko) z Hiszpanii, prosciutto crudo (czytaj: proszuto krudo) z Włoch i szynka westfalska z Niemiec cieszą się wśród smakoszy znakomitą renomą. Wędrując szlakiem koneserów, można nie tylko spróbować tych specjałów, ale i poznać sporo ciekawostek na ich temat.&lt;/intro&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Szlakiem SMAKOSZA&lt;/tit&gt;<br>Niemal w każdym z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego