lollo rosso lub kapusty pekińskiej, 30 dag ugotowanej białej kiełbasy, 15 dag żółtego sera (ementaler, gouda), 1 pomidor (10 dag)<br>SOS:<br>1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka posiekanego czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 2 dag kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki, 1/4 szklanki bulionu z kostki, sól, pieprz<br>Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w słupki. Sałatę lub kapustę opłukać. Sałatę porozrywać na małe kawałki, a kapustę pokroić w paski. Pomidor umyć i pokroić na ósemki.<br>Przygotować sos: majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem i rozcieńczyć bulionem do konsystencji sosu. Ser, kiełbasę i sałatę