Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.30 (25)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
niskiej cenie mogą sobie pozwolić tylko wielkie supermarkety
Pieczywo drożeje i będzie drożeć nadal. Piekarze oceniają, że chleb musi kosztować ok. 2 zł. Takie są teraz koszty produkcji.
- Kto sprzedaje taniej, ten dopłaca do interesu. Drastycznie zdrożała mąka, wzrosły ceny paliw, gazu i energii. Klient musi za to zapłacić - mówi Lech Jędrych, właściciel piekarni z Częstochowy i prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. W jego piekarni chleb zdrożał już o 25 procent. Dlaczego więc w supermarketach ciągle można kupić chleb nawet za złotówkę?
- Bo oni sprzedają go poniżej kosztów wiedząc, że klienci przyjdą po tanie pieczywo, a przy okazji kupią coś innego
niskiej cenie mogą sobie pozwolić tylko wielkie supermarkety&lt;/&gt;<br>Pieczywo drożeje i będzie drożeć nadal. Piekarze oceniają, że chleb musi kosztować ok. 2 zł. Takie są teraz koszty produkcji.<br>&lt;q&gt;- Kto sprzedaje taniej, ten dopłaca do interesu. Drastycznie zdrożała mąka, wzrosły ceny paliw, gazu i energii. Klient musi za to zapłacić&lt;/&gt; - mówi Lech Jędrych, właściciel piekarni z Częstochowy i prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. W jego piekarni chleb zdrożał już o 25 procent. Dlaczego więc w supermarketach ciągle można kupić chleb nawet za złotówkę?<br>&lt;q&gt;- Bo oni sprzedają go poniżej kosztów wiedząc, że klienci przyjdą po tanie pieczywo, a przy okazji kupią coś innego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego