Typ tekstu: Strona internetowa
Autor: Witold Karol Borowski
Tytuł: strona o książkach, fotografii, Bieszczadach, żółwiach i kulinariach
Rok: 2003
Gałka muszkatołowa: szczypta
Olejek migdałowy naturalny: ciut. Cynamon: symbolicznie
Wykończenie.
Cukier puder: 15 dag.
Woda
Orzechy mielone
Migdały
Sok z cytryny.

Przepis
Uczynić ręcznie rozczyn: drożdże z odrobiną wody (bądź mleka) i łyżeczką cukru - pozostawić na kilkanaście minut. Sporządzić ciasto do jednolitej masy (mąka, tłuszcz, sól, cukier, jaja, olej, mleko). Mak zaparzamy mlekiem, dodajemy resztę składników masy. Rozkładamy ciasto, a na nim masę makową. Zawijamy. Tak uczynione strucle (3-4) układamy w nasączony tłuszczem pergamin, zostawiając w rulonie przestrzeń na rozrost ciasta. "Garujemy" w 40 st. C około godziny. Wypiekamy 25-30 minut w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu polewamy
Gałka muszkatołowa: szczypta<br>Olejek migdałowy naturalny: ciut. Cynamon: symbolicznie<br>Wykończenie.<br>Cukier puder: 15 dag.<br>Woda<br>Orzechy mielone<br>Migdały<br>Sok z cytryny.<br><br>Przepis<br>Uczynić ręcznie rozczyn: drożdże z odrobiną wody (bądź mleka) i łyżeczką cukru - pozostawić na kilkanaście minut. Sporządzić ciasto do jednolitej masy (mąka, tłuszcz, sól, cukier, jaja, olej, mleko). Mak zaparzamy mlekiem, dodajemy resztę składników masy. Rozkładamy ciasto, a na nim masę makową. Zawijamy. Tak uczynione strucle (3-4) układamy w nasączony tłuszczem pergamin, zostawiając w rulonie przestrzeń na rozrost ciasta. "Garujemy" w 40 st. C około godziny. Wypiekamy 25-30 minut w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu polewamy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego