migdałów, 1/2 kostki masła, 100 g cukru, miód, 80 g orzechów, 100 g rodzynków, smażona pomarańczowa skórka, kilka łyżek rumu, suszone owoce<br>Pszenicę umyć, namoczyć na noc w letniej wodzie. Odcedzić, zalać śwież wodą i gotować do miękkości. Migdały sparzyć, obrać i razem z orzechami posiekać. Rodzynki namoczyć, osączyć. Mak namoczyć na 3 godziny, zalać mlekiem,, gotować tak długo, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zemleć. Dodać masło, cukier. Smażyć ok. 15 minut. Wystudzić. Wymieszać z pszenicą i bakaliami. Osłodzić do smaku miodem. Udekorować suszonymi owocami. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem ewentualnie skropić rumem