Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
sztućce, tzw. koziołki. Znajdują się one z prawej strony nakrycia, a na nich, oparte, widelec i nóż. W takim wypadku widelec leży na podstawce zębami do dołu, a nóż, jak zawsze, ostrzem zwrócony w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Z lewej strony nakrycia leży serwetka złożona w trójkąt.
Nakrycia dla poszczególnych osób muszą być rozstawione symetrycznie (dla każdego po 60 centymetrów przy stole), a składają się na ogół z dużego płaskiego talerza i ustawionych na nim dwóch talerzyków do przekąsek. Przekąska rybna wymaga zmiany talerzyka i sztućców, jeżeli na drugą przekąskę podaje się np. wędlinę, sałatkę, kurę lub inne
sztućce, tzw. koziołki. Znajdują się one z prawej strony nakrycia, a na nich, oparte, widelec i nóż. W takim wypadku widelec leży na podstawce zębami do dołu, a nóż, jak zawsze, ostrzem zwrócony w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Z lewej strony nakrycia leży serwetka złożona w trójkąt.<br>Nakrycia dla poszczególnych osób muszą być rozstawione symetrycznie (dla każdego po 60 centymetrów przy stole), a składają się na ogół z dużego płaskiego talerza i ustawionych na nim dwóch talerzyków do przekąsek. Przekąska rybna wymaga zmiany talerzyka i sztućców, jeżeli na drugą przekąskę podaje się np. wędlinę, sałatkę, kurę lub inne
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego