Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
z roztopionym masłem. Mniejsze okazy amatorzy zjadają na surowo.

Ostrygi
Żyją w przybrzeżnych wodach mórz Europy i Ameryki. W wielu krajach się je hoduje. Mają szaroczarne muszle o nieregularnej powierzchni. Spodnia połówka muszli jest zazwyczaj wypukła i gruba, wierzchnia - płaska i dość cienka, ale niektóre ostrygi mają obie połówki płaskie. Olbrzymie amerykańskie ostrygi żyjące w Pacyfiku mogą być dwa razy większe od europejskich. Największe muszle mają długość do 40 cm. Mięso ostrygi jest kremowo-szare, soczyste, o charakterystycznym zapachu morza i właściwym sobie smaku.
Ostrygi sprzedaje się głównie świeże - żywe, w zamkniętych muszlach, albo wcześniej otwarte i pozostawione w połówce muszli
z roztopionym masłem. Mniejsze okazy amatorzy zjadają na surowo.<br><br>&lt;tit1&gt;Ostrygi&lt;/tit1&gt;<br>Żyją w przybrzeżnych wodach mórz Europy i Ameryki. W wielu krajach się je hoduje. Mają szaroczarne muszle o nieregularnej powierzchni. Spodnia połówka muszli jest zazwyczaj wypukła i gruba, wierzchnia - płaska i dość cienka, ale niektóre ostrygi mają obie połówki płaskie. Olbrzymie amerykańskie ostrygi żyjące w Pacyfiku mogą być dwa razy większe od europejskich. Największe muszle mają długość do 40 cm. Mięso ostrygi jest kremowo-szare, soczyste, o charakterystycznym zapachu morza i właściwym sobie smaku.<br>Ostrygi sprzedaje się głównie świeże - żywe, w zamkniętych muszlach, albo wcześniej otwarte i pozostawione w połówce muszli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego