Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
na moczeniu i kiełkowaniu jęczmienia oraz suszeniu słodu. Wysuszony słód pozbawia się kiełków i poleruje.
We właściwym procesie produkcji piwa słód rozdrabnia się w śrutowniku i miesza w kadzi zaciernej z wodą na zacier. Zacier poddaje się filtracji i następnie otrzymany płyn w kadzi brzeczkowej gotuje się z dodatkiem chmielu. Otrzymuje się brzeczkę piwną. Dodatek chmielu nadaje piwu charakterystyczny gorzkawy smak i aromat oraz zwiększa jego trwałość.
Po kilku operacjach pośrednich (cedzenie, wirowanie, chłodzenie) brzeczkę zlewa się do kadzi fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje wysycenie piwa wydzielającym się dwutlenkiem węgla
na moczeniu i kiełkowaniu jęczmienia oraz suszeniu słodu. Wysuszony słód pozbawia się kiełków i poleruje.<br>We właściwym procesie produkcji piwa słód rozdrabnia się w śrutowniku i miesza w kadzi zaciernej z wodą na zacier. Zacier poddaje się filtracji i następnie otrzymany płyn w kadzi brzeczkowej gotuje się z dodatkiem chmielu. Otrzymuje się brzeczkę piwną. Dodatek chmielu nadaje piwu charakterystyczny gorzkawy smak i aromat oraz zwiększa jego trwałość.<br>Po kilku operacjach pośrednich (cedzenie, wirowanie, chłodzenie) brzeczkę zlewa się do kadzi fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje wysycenie piwa wydzielającym się dwutlenkiem węgla
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego