Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 3 (33) marzec
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
możliwości spożywania placków! Z cukrem, z solą, w dni świąteczne ze śmietaną lub sosem węgierskim. I nikt nie jest w stanie oprzeć się zapachowi smażonych placków, ich złocistobrązowej barwie i chrupiącej skórce. Ileż wrażeń, wspomnień, miłych przeżyć i pożytków, zwłaszcza gdy do placków podać zmrożoną wódkę lub kilka litrów piwa.

PLACKI ZIEMNIACZANE CLASSIC

1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2-4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać surowe jajko, mąkę ziemniaczaną, startą na tarce cebulę. Dodawać mąkę pszenną aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posolić i
możliwości spożywania placków! Z cukrem, z solą, w dni świąteczne ze śmietaną lub sosem węgierskim. I nikt nie jest w stanie oprzeć się zapachowi smażonych placków, ich złocistobrązowej barwie i chrupiącej skórce. Ileż wrażeń, wspomnień, miłych przeżyć i pożytków, zwłaszcza gdy do placków podać zmrożoną wódkę lub kilka litrów piwa.<br><br>&lt;tit&gt;PLACKI ZIEMNIACZANE CLASSIC&lt;/&gt;<br><br>1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2-4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać surowe jajko, mąkę ziemniaczaną, startą na tarce cebulę. Dodawać mąkę pszenną aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posolić i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego