Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
KASZA

25 dag kaszy kukurydzianej, 1 l mleka, 2 łyżki masła, cukier, sól

SOS

50 dag czarnych porzeczek (mogą być mrożone), 4 łyżki cukru Przygotować kaszę: mleko zagotować z masłem, doprawić solą i cukrem. Stopniowo wsypywać kaszę, energiczne mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 5 min na małym ogniu. Płaską blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wylać na nią kaszę, wygładzić i wystudzić. Następnie pokroić kaszę na kawałki o dowolnych kształtach.
Przygotować sos: porzeczki przelać zimną wodą, przełożyć do garnka, osłodzić, poddusić, przetrzeć przez sito i odparować na małym ogniu do konsystencji sosu.
Banany obrać i pokroić w plasterki grubości 5 mm
KASZA&lt;/&gt;<br><br>25 dag kaszy kukurydzianej, 1 l mleka, 2 łyżki masła, cukier, sól<br><br>&lt;tit&gt;SOS&lt;/&gt;<br><br>50 dag czarnych porzeczek (mogą być mrożone), 4 łyżki cukru Przygotować kaszę: mleko zagotować z masłem, doprawić solą i cukrem. Stopniowo wsypywać kaszę, energiczne mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 5 min na małym ogniu. Płaską blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wylać na nią kaszę, wygładzić i wystudzić. Następnie pokroić kaszę na kawałki o dowolnych kształtach.<br>Przygotować sos: porzeczki przelać zimną wodą, przełożyć do garnka, osłodzić, poddusić, przetrzeć przez sito i odparować na małym ogniu do konsystencji sosu.<br>Banany obrać i pokroić w plasterki grubości 5 mm
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego