łyżka soku z cytryny; do przybrania: kilka listków natki pietruszki<br><br><tit>NADZIENIE</><br><br> 3 oczyszczone filety śledziowe (15 dag), 1/2 puszki czerwonej fasoli (15 dag), 1 jajko ugotowane na twardo, 1 czerwona cebula (5 dag), 1 ogórek kiszony (10 dag), 1 łyżka natki pietruszki, po szczypcie cząbru i estragonu, sól, pieprz<br><br><tit>SOS</><br><br>1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy<br>Jabłka umyć i ściąć wierzchołki. Owoce wydrążyć, pozostawiając cienkie ścianki (miąższ odłożyć). Brzegi jabłek skropić sokiem z cytryny.<br>Przygotować nadzienie: fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać i posiekać. Ogórek obrać i pokroić w