Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
procentowej, cukier, sól, biały pieprz
Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny. Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić z ości. Sałatę oraz koperek opłukać i osączyć. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, na nich ułożyć w gwiazdę kawałki pstrąga. Polać je częścią sosu i przybrać wiśniami lub plasterkami cytryny oraz gałązkami koperku. Resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce. (4 porcje)

Gniazdka ogórkowe

2 ogórki (30 dag), 1 serek homogenizowany (20 dag), 1
procentowej, cukier, sól, biały pieprz<br>Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny. Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić z ości. Sałatę oraz koperek opłukać i osączyć. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, na nich ułożyć w gwiazdę kawałki pstrąga. Polać je częścią sosu i przybrać wiśniami lub plasterkami cytryny oraz gałązkami koperku. Resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce. (4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;Gniazdka ogórkowe&lt;/&gt;<br><br>2 ogórki (30 dag), 1 serek homogenizowany (20 dag), 1
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego