Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 15
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
11 zł) dla mojego vis a vis kotlet Kaprys (la donna mobile, panowie!) za 13 zł.
Bardzo ciekawiło mnie jak ze zwykłej świni można zrobić świnię dziką - na talerzu oczywiście. Muszę tu publicznie przyznać, że inwencję twórczą kucharze "Kaprysu" mają o wiele lepszą niż hokeiści KS "Podhale" pod bramką rywala. Średniej wielkości ubity i usmażony filet schabowy oblany był pysznym sosem, którego fundamentem była mielona, czerwona, słodka papryka. Dodatkowo złociły się w nim paseczki pokrojonego wędzonego boczku, cieniutkie kawałeczki szynki, kiszonego ogórka i wstążki duszonej papryki. Kompozycję tę zwieńczały przysmażone, lecz nie wysmażone pieczarki. Sos nie narzucał się swoją ostrością, był
11 zł) dla mojego vis a vis kotlet Kaprys (la donna mobile, panowie!) za 13 zł.<br>Bardzo ciekawiło mnie jak ze zwykłej świni można zrobić świnię dziką - na talerzu oczywiście. Muszę tu publicznie przyznać, że inwencję twórczą kucharze "Kaprysu" mają o wiele lepszą niż hokeiści KS "Podhale" pod bramką rywala. Średniej wielkości ubity i usmażony filet schabowy oblany był pysznym sosem, którego fundamentem była mielona, czerwona, słodka papryka. Dodatkowo złociły się w nim paseczki pokrojonego wędzonego boczku, cieniutkie kawałeczki szynki, kiszonego ogórka i wstążki duszonej papryki. Kompozycję tę zwieńczały przysmażone, lecz nie wysmażone pieczarki. Sos nie narzucał się swoją ostrością, był
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego