suszonego tymianku, sól, biały pieprz<br>Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Małże osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, sokiem oraz skórką z cytryny, małżami, natką pietruszki, tymiankiem, pieprzem i solą. Gdy ciasto się rozmrozi, ułożyć płaty jeden na drugim. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, następnie wyłożyć nim formę, lekko podnosząc brzegi ciasta, i ponakłuwać spód widelcem. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto i piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.<br>Podawać z zieloną sałatą lub sałatką z pomidorów.<br>(6-8 porcji) <au>T.M</au><br><br><tit1>Zupa rybaków portugalskich</tit1><br>60