1 pietruszka,<br>1 cebula,<br>listek laurowy,<br>sól,<br>czarny pieprz ziarnisty,<br>szczypta gałki muszkatołowej,<br>2 jajka,<br>kilka listków sałaty,<br>natka pietruszki<br>Wątróbkę dokładnie umyj, oczyść z błon i żyłek i pokrój w niewielkie kawałki. Obierz i opłucz pod strumieniem bieżącej wody marchewkę, pokrój je w plasterki, a cebulę w drobną kostkę.<br>Wątróbkę z warzywami podsmaż na pokrojonym w paseczki boczku, dodając listek laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu. Po usmażeniu usuń listek laurowy, a wątróbkę z warzywami i boczkiem przepuść dwu- albo nawet trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.<br>Pasztet będzie delikatniejszy w smaku i bardziej puszysty, jeśli po usmażeniu jeszcze raz