Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Najważniejszy podział obejmuje pisownię nazwy tego legendarnego napoju. Irlandczycy bowiem piszą WHISKEY. To samo dotyczy Danielsa i niektórych gatunków z Tennessee, które najwyraźniej poczuwają się do jakichś związków z Irlandią. Reszta świata natomiast zapisuje tę nazwę normalnie, czyli jako WHISKY. W wymowie jedno od drugiego prawie wcale się nie różni.

Whisky słodowa (malt)
Produkuje się ją z ziarna jęczmienia fermentującego w kubach, czyli miedzianych kadziach o kształcie główek cebuli. Dodaje się do tego drożdże, czyli żywe organizmy, które na całym świecie zrobiły furorę na tym, że samoistnie produkują alkohol etylowy, umierając przy tym od jego przedawkowania. Do szkockiej odmiany whisky słodowej
Najważniejszy podział obejmuje pisownię nazwy tego legendarnego napoju. Irlandczycy bowiem piszą WHISKEY. To samo dotyczy Danielsa i niektórych gatunków z Tennessee, które najwyraźniej poczuwają się do jakichś związków z Irlandią. Reszta świata natomiast zapisuje tę nazwę normalnie, czyli jako WHISKY. W wymowie jedno od drugiego prawie wcale się nie różni.<br><br>Whisky słodowa (malt)<br>Produkuje się ją z ziarna jęczmienia fermentującego w kubach, czyli miedzianych kadziach o kształcie główek cebuli. Dodaje się do tego drożdże, czyli żywe organizmy, które na całym świecie zrobiły furorę na tym, że samoistnie produkują alkohol etylowy, umierając przy tym od jego przedawkowania. Do szkockiej odmiany whisky słodowej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego