Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
wędzonej słoniny, 25 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówek, 10 dag smalcu, 1 suszona papryka czuszka, słodka papryka w proszku, sól
Potrawa składa się z równych części papryki, cebuli i pomidorów, ale papryki trzeba kupić więcej, bo odchodzą gniazda nasienne. Z pokrojonego w grube plastry boczku lub ze słoniny wytopić tłuszcz. Wyjąć skwarki, dodać smalec i na rozgrzany tłuszcz włożyć pokrojoną w plastry cebulę. Gdy się zeszkli, zdjąć z ognia, uspokoić 1 łyżką zimnej wody i wsypać paprykę w proszku. Ta czynność wymaga uwagi, ponieważ wsypanie papryki na gorący tłuszcz może spowodować skarmelizowanie zawartego w papryce cukru i nadać potrawie gorzki smak
wędzonej słoniny, 25 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówek, 10 dag smalcu, 1 suszona papryka czuszka, słodka papryka w proszku, sól<br>Potrawa składa się z równych części papryki, cebuli i pomidorów, ale papryki trzeba kupić więcej, bo odchodzą gniazda nasienne. Z pokrojonego w grube plastry boczku lub ze słoniny wytopić tłuszcz. Wyjąć skwarki, dodać smalec i na rozgrzany tłuszcz włożyć pokrojoną w plastry cebulę. Gdy się zeszkli, zdjąć z ognia, uspokoić 1 łyżką zimnej wody i wsypać paprykę w proszku. Ta czynność wymaga uwagi, ponieważ wsypanie papryki na gorący tłuszcz może spowodować &lt;orig&gt;skarmelizowanie&lt;/&gt; zawartego w papryce cukru i nadać potrawie gorzki smak
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego