zawierają: witaminy <gap> pierwiastki śladowe: potas, sód, chlor, siarkę, mangan, cynk, jod orz dużo wapni. właściwości medyczne pszenicy opisał w 1732 roku Jacobus. W Chinach był znana 2700 lat p.n.e..<br>Ryż, włącza brązowy, oraz inne ziarna stanowią około 50% diety makrobiotycznej, warzywa strączkowe - około 10%, orzechy - 5%.<br><gap><br><br><tit>DIETETYKA NATURALNA</><br>ŻYWIENIE W CHOROBACH UKŁADU KRĄŻENIA<br>W chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) należy spożywać znaczne ilości błonnika (według Światowej Organizacji Zdrowia - WHO dziennie od 27 do 40 g) w postaci warzyw, owoców oraz pieczywa z mąki pełnoziarnistej. Maksymalnie ograniczyć trzeba tłuste mięsa oraz tłuszcze zwierzęce, a spożywać znaczne ilości oliwy z oliwek