Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 19
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
też przy spożywaniu posiłków. - W Chinach nie mówi się przed jedzeniem "smacznego" ani po posiłku - "dziękuję" - mówi.

Kolor, smak i zapach

Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej zamawiają sobie podgrzewany półmisek z mieszaniną mięs - wołowego, wieprzowiny i kurczaka. Zachwycają się pikantno-kwaśną zupą, ryżem z owocami czy kaczką pekińską. Można też zamówić potrawę z owocami morza, odnaleźć w potrawie kawałek bambusa, chińskiego grzyba czy sera tofu. Do tego można zamówić sobie zieloną lub jaśminową herbatę, a zwolennicy mocniejszych trunków mogą poznać smak wódki "er guo tou". - Kuchnia chińska jest
też przy spożywaniu posiłków. - W Chinach nie mówi się przed jedzeniem "smacznego" ani po posiłku - "dziękuję" - mówi.<br><br>&lt;tit&gt;Kolor, smak i zapach&lt;/&gt;<br><br>Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej zamawiają sobie podgrzewany półmisek z mieszaniną mięs - wołowego, wieprzowiny i kurczaka. Zachwycają się pikantno-kwaśną zupą, ryżem z owocami czy kaczką pekińską. Można też zamówić potrawę z owocami morza, odnaleźć w potrawie kawałek bambusa, chińskiego grzyba czy sera tofu. Do tego można zamówić sobie zieloną lub jaśminową herbatę, a zwolennicy mocniejszych trunków mogą poznać smak wódki "er guo tou". - Kuchnia chińska jest
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego