Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dzień Dobry
Nr: 23.02
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
reklam wywieszanych na rusztowaniach przez czas trwania remontu - mówi Hanna Lewicka. - Wszystko jest do uzgodnienia - dodaje.


Magdalena Ratkowska
NA CENZUROWANYM

Chociaż naukowcy zapewniają, że ryzyko wystąpienia choroby "szalonych krów" w Polsce "jest praktycznie równe zeru" od kilku tygodni producenci niektórych wyrobów zapewniają, że nie używają wołowiny ani żelatyny wołowej. Jogurty Żelatyna używana była do niedawna jako zagęszczacz. Podnosiła też własności zdrowotne jogurtów wpływając pozytywnie m. in. na proces leczenia złamanych kości. Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego. Niektórzy producenci zawsze używali żelatyny wieprzowej. Jednak obecnie
reklam wywieszanych na rusztowaniach przez czas trwania remontu - mówi Hanna Lewicka. - Wszystko jest do uzgodnienia - dodaje.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art"&gt;<br> Magdalena Ratkowska<br>&lt;tit&gt; NA CENZUROWANYM&lt;/&gt;<br><br> Chociaż naukowcy zapewniają, że ryzyko wystąpienia choroby "szalonych krów" w Polsce "jest praktycznie równe zeru" od kilku tygodni producenci niektórych wyrobów zapewniają, że nie używają wołowiny ani żelatyny wołowej. Jogurty Żelatyna używana była do niedawna jako zagęszczacz. Podnosiła też własności zdrowotne jogurtów wpływając pozytywnie m. in. na proces leczenia złamanych kości. Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego. Niektórzy producenci zawsze używali żelatyny wieprzowej. Jednak obecnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego