Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
ugotowanego selera naciowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka natki pietruszki, 3 łyżki startego sera edamskiego, kilka kropel sosu tabasco, sól Szynkę pokroić w paski, krótko zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Dodać przygotowane warzywa, wlać wino, przyprawić sosem tabasco oraz, jeśli trzeba, solą. Ogrzewać 5 min na niewielkim płomieniu. Zupę na talerzach posypać natką i startym serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.
(5 porcji)

Szynka peklowana
5 kg szynki wieprzowej z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej z młodego zwierzęcia), 8 łyżek soli (15 dag), 1 dag saletry, 1 łyżka cukru, 15 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren jałowca
ugotowanego selera naciowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka natki pietruszki, 3 łyżki startego sera edamskiego, kilka kropel sosu tabasco, sól Szynkę pokroić w paski, krótko zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Dodać przygotowane warzywa, wlać wino, przyprawić sosem tabasco oraz, jeśli trzeba, solą. Ogrzewać 5 min na niewielkim płomieniu. Zupę na talerzach posypać natką i startym serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.<br>(5 porcji)<br><br>&lt;tit1&gt;Szynka peklowana&lt;/tit1&gt;<br>5 kg szynki wieprzowej z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej z młodego zwierzęcia), 8 łyżek soli (15 dag), 1 dag saletry, 1 łyżka cukru, 15 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren jałowca
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego