Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 03.30
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
produkowane bynajmniej nie z ośliny, lecz z innych mięs. Są serdelki i parówki, które z wieprzowiną nie mają nic wspólnego, podobnie też szynka. Jednak wędliny takie są opatrywane nazwą wyjaśniającą: salami wołowe, serdelki lub parówki drobiowe, szynka wołowa albo drobiowa, z ryb jest czerniak á la łosoś (snobi powiadają: łosoś á la czerniak) itd. Pierwszy człon nazwy mówi, o jaki produkt chodzi, drugi - z czego ów produkt został wykonany. Że nie jest klasyczny, ale zrobiony z innego, zastępczego gatunku. Zdarzają się też mieszanki, chociażby serdelki wieprzowo-drobiowe, czyli nieco wieprzowiny i nieco "drobiny". Ale to też nie budzi zdumienia. Lecz wieprzowina drobiowa
produkowane bynajmniej nie z ośliny, lecz z innych mięs. Są serdelki i parówki, które z wieprzowiną nie mają nic wspólnego, podobnie też szynka. Jednak wędliny takie są opatrywane nazwą wyjaśniającą: salami wołowe, serdelki lub parówki drobiowe, szynka wołowa albo drobiowa, z ryb jest czerniak á la łosoś (snobi powiadają: łosoś á la czerniak) itd. Pierwszy człon nazwy mówi, o jaki produkt chodzi, drugi - z czego ów produkt został wykonany. Że nie jest klasyczny, ale zrobiony z innego, zastępczego gatunku. Zdarzają się też mieszanki, chociażby serdelki wieprzowo-drobiowe, czyli nieco wieprzowiny i nieco "drobiny". Ale to też nie budzi zdumienia. Lecz wieprzowina drobiowa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego