Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
Amazonki, Orinoko i Para, na terenach Brazylii, Kolumbii, Paragwaju i Wenezueli). Uprawiana od dawna, głównie w Mato Grosso. Już w czasach przedkolumbijskich niezwykle popularne obok koki (Erythoxylon coca) - źródło kofeiny wśród Indian. W suchej masie nasion znajduje się około 11% tłuszczów, 3% białka, 9% skrobi i aż 3,6-6% alkaloidów purynowych, przede wszystkim kofeiny. Jest to najbogatsze w świecie roślinnym źródło kofeiny, 3,5 krotnie przewyższające w tej mierze kawę!! Z doświadczeń medycznych wynika, iż wyciągi wodne z nasion guarany działają tonizująco, podnoszą poziom glukozy we krwi, zmniejszają efekty indukowanej amnezji i nie wykazują cytotoksycznosci. Stosuje się ją w medycynie
Amazonki, Orinoko i Para, na terenach Brazylii, Kolumbii, Paragwaju i Wenezueli). Uprawiana od dawna, głównie w Mato Grosso. Już w czasach przedkolumbijskich niezwykle popularne obok koki (Erythoxylon coca) - źródło kofeiny wśród Indian. W suchej masie nasion znajduje się około 11% tłuszczów, 3% białka, 9% skrobi i aż 3,6-6% alkaloidów purynowych, przede wszystkim kofeiny. Jest to najbogatsze w świecie roślinnym źródło kofeiny, 3,5 krotnie przewyższające w tej mierze kawę!! Z doświadczeń medycznych wynika, iż wyciągi wodne z nasion guarany działają tonizująco, podnoszą poziom glukozy we krwi, zmniejszają efekty indukowanej amnezji i nie wykazują cytotoksycznosci. Stosuje się ją w medycynie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego