chemisorpcji</><br>Przyczyną bardzo licznych skarg ludności jest zapach gazów emitowanych z zakładów mięsnych, oczyszczalni ścieków lub wytwórni mączki rybnej i mięsno-kostnej. Występujące w tych gazach związki chemiczne charakteryzują się bardzo niskimi progami węchowej wyczuwalności i nieprzyjemnym zapachem. Występują wśród nich zarówno składniki kwasowe (siarkowodór, tiole, kwasy karboksylowe), jak zasadowe(amoniak, dimetyloamina, trimetyloamina i inne) i obojętne (węglowodory, CO, aldehydy). Skuteczność absorpcji w wodzie jest mała ze względu na niewielką rozpuszczalność większości zanieczyszczeń. Poprawę efektów dezodoryzacji można osiągnąć, stosując jako ciecze absorpcyjne roztwory utleniaczy i zmieniając pH roztworów.<br>Produkty niektórych reakcji odorantów z takimi utleniaczami, jak H2O2, ozon lub NaClO, są