Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
first things first", jak powiadają Anglicy, czyli wypada zacząć nie inaczej, jak od Ćwierciakiewiczowej.
"Smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża", powtarzała wszystkim żonom owa Pierwsza Dama Polskiej Kuchni (1829-1901). Prowadziła słynny warszawski salon, szkoliła na kursach młode gospodynie, organizowała wystawy kucharskie i spożywcze. Chętnie angażowała się w działalność społeczną - gotowała dla biednych (np. regularnie wydawała obiady dla druciarzy), działała w komitecie pomocy więźniom i rodzinom powstańców styczniowych. Podobno była tak tęga, że po schodach wchodziła tyłem. Znała świetnie kuchnię francuską i wiedeńską. Napisała wiele książek i poradników, z których największy rozgłos zyskało wydane w 1860 r
first things first"&lt;/&gt;, jak powiadają Anglicy, czyli wypada zacząć nie inaczej, jak od Ćwierciakiewiczowej. <br>&lt;q&gt;"Smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża"&lt;/&gt;, powtarzała wszystkim żonom owa Pierwsza Dama Polskiej Kuchni (1829-1901). Prowadziła słynny warszawski salon, szkoliła na kursach młode gospodynie, organizowała wystawy kucharskie i spożywcze. Chętnie angażowała się w działalność społeczną - gotowała dla biednych (np. regularnie wydawała obiady dla druciarzy), działała w komitecie pomocy więźniom i rodzinom powstańców styczniowych. Podobno była tak tęga, że po schodach wchodziła tyłem. Znała świetnie kuchnię francuską i wiedeńską. Napisała wiele książek i poradników, z których największy rozgłos zyskało wydane w 1860 r
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego