Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
się najbardziej olej słonecznikowy oraz oliwę z oliwek.
- olej z pierwszego tłoczenia jest najbardziej wartościowy pod względem odżywczym, ponieważ można go otrzymać bez dodatków chemicznych. Drugie i trzecie tłoczenie, dla wydajności procesu tłoczenia oleju, wymagają dodatku środków chemicznych, które poprzez swoją obecność obniżają jego wartość odżywczą. Na Zachodzie przemysł spożywczy atestuje oleje poprzez załączenie do produktu naklejki informującej, z którego tłoczenia pochodzi olej (z pierwszego, drugiego czy trzeciego).

Przyprawy wpływają dodatkowo na trawienie i przyswajanie pokarmów, jak również wzbogacają pożywienie w witaminy i składniki mineralne. Należy jednak używać ich z umiarem. Unikajmy ostrych przypraw, ponieważ zmieniają stan równowagi pokarmowej w kierunku
się najbardziej olej słonecznikowy oraz oliwę z oliwek.<br>- olej z pierwszego tłoczenia jest najbardziej wartościowy pod względem odżywczym, ponieważ można go otrzymać bez dodatków chemicznych. Drugie i trzecie tłoczenie, dla wydajności procesu tłoczenia oleju, wymagają dodatku środków chemicznych, które poprzez swoją obecność obniżają jego wartość odżywczą. Na Zachodzie przemysł spożywczy atestuje oleje poprzez załączenie do produktu naklejki informującej, z którego tłoczenia pochodzi olej (z pierwszego, drugiego czy trzeciego).<br>&lt;gap&gt;<br>Przyprawy wpływają dodatkowo na trawienie i przyswajanie pokarmów, jak również wzbogacają pożywienie w witaminy i składniki mineralne. Należy jednak używać ich z umiarem. Unikajmy ostrych przypraw, ponieważ zmieniają stan równowagi pokarmowej w kierunku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego