Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
poczesne miejsca w dłuższych jadłospisach zajmować powinny. Z dużych sztuk najsmaczniejszą jest oczywiście sarnina, szczególniej czomber sarni powinien być podawany na najwystawniejszych przyjęciach". Dziczyzna przez wieki była na tyle trwałym składnikiem menu, iż wymyślono nawet pieczeń sarnią na czas postu. W wydanej w 1485 r. w Norymberdze "Kuchenmai-strey" anonimowy autor radzi: "Jeśli w czasie postu chcesz zrobić pieczeń sarnią, weź figi i winogrona i zagotuj je w dobrym winie. Posiekaj drobno, posyp mąką i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i przyprawami (...) nadziej na rożen ubitą masę figową (...).
Kiedy pieczeń będzie dobrze upieczona, ponacinaj ją z obu stron wzdłuż rożna
poczesne miejsca w dłuższych jadłospisach zajmować powinny. Z dużych sztuk najsmaczniejszą jest oczywiście sarnina, szczególniej czomber sarni powinien być podawany na najwystawniejszych przyjęciach". Dziczyzna przez wieki była na tyle trwałym składnikiem menu, iż wymyślono nawet pieczeń sarnią na czas postu. W wydanej w 1485 r. w Norymberdze "Kuchenmai-strey" anonimowy autor radzi: "Jeśli w czasie postu chcesz zrobić pieczeń sarnią, weź figi i winogrona i zagotuj je w dobrym winie. Posiekaj drobno, posyp mąką i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i przyprawami (...) nadziej na rożen ubitą masę figową (...).<br>Kiedy pieczeń będzie dobrze upieczona, ponacinaj ją z obu stron wzdłuż rożna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego