Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 11.28
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
panuje ostatnio w międzynarodowej branży spożywczej - nie tylko wśród teoretyków i futurologów, ale także wśród handlowców. Pod pojęciem "funkcjonalna żywność" kryją się znane od lat produkty wzbogacone substancjami o właściwościach leczniczych. Samą branżę zalicza się do pogranicza medycyny, homeopatii i przemysłu spożywczego. Wszystko zaczęło się od zielonej herbaty, której naukowe autorytety zaczęły przypisywać zdrowotne oddziaływanie. Następnie na listę produktów o takich zaletach trafiła czarna herbata oraz niektóre warzywa i owoce (na przykład sok z żurawin, łagodzący dolegliwości związane z zapaleniem dróg moczowych), czyli artykuły znane i uznane od lat.
Co trzeci Polak w ogóle nie interesuje się składem kupowanego produktu
Określenie
panuje ostatnio w międzynarodowej branży spożywczej - nie tylko wśród teoretyków i futurologów, ale także wśród handlowców. Pod pojęciem "funkcjonalna żywność" kryją się znane od lat produkty wzbogacone substancjami o właściwościach leczniczych. Samą branżę zalicza się do pogranicza medycyny, homeopatii i przemysłu spożywczego. Wszystko zaczęło się od zielonej herbaty, której naukowe autorytety zaczęły przypisywać zdrowotne oddziaływanie. Następnie na listę produktów o takich zaletach trafiła czarna herbata oraz niektóre warzywa i owoce (na przykład sok z żurawin, łagodzący dolegliwości związane z zapaleniem dróg moczowych), czyli artykuły znane i uznane od lat.<br> Co trzeci Polak w ogóle nie interesuje się składem kupowanego produktu<br>Określenie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego